Kata-Kata Hikmat

Hadis-Hadis Terpilih

Thursday, July 14, 2011

Bertelur sebiji riuh sekampung....

Rupa2nya sudah lama daku tidak update blog ni.... baru berkesempatan utk menulis.... hehehe...


Ad juga manusia yang suka cari pasal ngan orang lain..... x tahan'y dh tua bangka tapi masih x sdar diri... masih di takuk lama.... orang pure 'sabahan' baik hati pulak.... yang sama2 dri semenanjung yang cari pasal... ap nk jadi la...
gist of the matter because of 'PHD" which not qualified by any sectors....
ad jugak la hk jenis mcm tu....

Masih stereotype..... nampak orang touch-up... touch jgk... x tahannya bile dh di 'touch-up' macm la 'warga yang mendiami Hutan Sepilok pun ad... hahaha....

Ap yang penting hidup di tempat orang wajib berpegang pada prinsip diri..... "what should not be done" must not be done... biar diugut / disindir.... sokongan padu drpd yang tersayang harus sentiasa disusuli....

Orang lain buat kerja perlu ikut resmi padi.... ini tidak... ayam jgak yang menjadi pujaan hati mereka2 yang sewaktu dengannya.... hahha....

Wednesday, September 8, 2010

Ditelan mati emak... Diluah mati bapak...

Sekiranya situasi sedemikian rupa terjadi... hanya kesabaran yang utuh & sokongan yang jitu menjadi segala pengubat jiwa & hati yang walang... Persefahaman yang padu menjadi pemangkin & penepis segala badai yang melanda...

Adakah itu....?

Megapakah masih ad sesetengah golongan terpelajar yg takut utk menyatakan kebenaran sekalipun ia melibatkan maruah seseorang... Dlm erti kata lain, ragu2 atau sengaja atau berselindung di sebalik kebenaran yg terbukti nyata di depan mata...

Amat payahkah untuk menjawab segala tohmahan, cercaan & pertanyaan yang bermain di kotak minda masyarakat sekeliling mengenai status seseorang skalipun individu tersebut amat arif tentangnya..?

Pendek kata, sampah di dalam mata orang lain boleh dibuang, tetapi pabila sampah tersebut terkena pada darah daging sendiri..."Engkau buanglah sendiri, dh engkau pandai cari pasal.."

Begitu sulitkah utk menyatakan hal yg sebenar2 nya...

Monday, June 28, 2010

Bagai mencurah air ke daun keladi

Manusia ni mmg mcm2 ragam.. kalau jenis yg mudah paham.. org cakap sekali dh paham...
no problemo ngan spesis yg sebegitu.... x menyusahkan org...

tapi kalau yg jenis hok payoh baso...cakap infinity kali pn... still x paham2.. then, one more thing, susah nk paham & suka criticise keje yang org telah tetapkan..

Cuba kita letakkan diri kite di tempat org..keje dh settle tapi org masih criticise.. x ke geram...

Wednesday, June 23, 2010

Soal posting....

Mengapakah masih ad manusia yang x paham bahasa... Kan dh kluar statement yang mengatakan bahawa posting dijangkakan di penghujung Jun... Sabar2 je la... Jangan sampai dikata orang sengaja ingin mencari provokasi....

Sampai waktu & ketika nanti dapatlah result tu....

Die org bukan duk goyang kaki di ofis & nk uruskan soal posting kite shaja... Masih ad banyak lagi keje2 yang perlu dibereskan... Klu x pernah join keje2 ofis/admin.. jgan main sedap mulut & tgan jer nk tulis...

Confirm lepas nie.. dh thu result posting... kalut ngan gaji plak... post kt facebook plak coz gaji x dpt2 lagi..Unbelievable.. believe it....

Soalnya... siapakah kite untuk mempersoalkan itu semua...???
Adakah kita yang menentukan segalanya...????
Ad otak... ad fikiran... ad ilmu...
Tanya diri masing2....

Sunday, June 13, 2010

Siapakah anda....????

Mengapakah ada di antara kita yang suka memandang rendah pada kebolehan yang ada di dalam diri teman seperjuangan semata-mata hanya kerana penampilan luaran yang terdapat pd dirinya sahaja...

Siapakah kita untuk menghakimi kebolehan yang ada pada diri seseorang insan... "acu, cuba, try, test gak" sebelum mengeluarkan knyataan...

Bahkan ada yang hanya pandai berkata-kata seperti "parrot" semata... tetapi, pada hakikat nya.. adalah kosong....

Siapakah kita .....???

tepuk dada tanya selera...

Saturday, January 16, 2010

video

Rancangan Pengajaran Harian- Adab Terhadap Ibubapa

Adab Guru

kuiz analitikal

Teknik Penceritaan